Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Περι ΙΚΑ κλπ.....

Το φαινομενο της λαθρομεταναστευσης εχει αιτιες. Πολλες...... Μια εχει σχεση με το κοστος των εργαζομενων. Που ειναι δυσβαστακτο για τις εταιρειες, ιδιως για τις μικρες, τις προσωπικες, οπως ειναι το 80% των επιχειρησεων στην Ελλαδα.
Παραδειγμα: Σε πολυκατοικια φιλης μου, οπου εχουν ακομα θυρωρο, ο μισθος του ειναι περιπου 1050 ευρω τον μηνα και το ΙΚΑ  της πολυκατοικιας/εργοδοτη...342 ευρω (συν αυτα που ο ιδιος ο θυρωρος καταβαλλει!)
Να πουμε οτι η πολυκατοικια εχει καμια τριανταρια διαμερισματα και καλυπτουν τα εξοδα, αλλα φανταστειτε μια μικρη επιχειρηση με π.χ. 5 εργαζομενους που θα πρεπει να πληρωνει  περιπου 400 ευρω το μηνα για καθε εργαζομενο (342 Χ 14 μισθους) ενω εχοντας αλλοδαπους θα εχει οφελος 400Χ5=2000 ευρω το μηνα!
Οι εισφορες στα ασφαλιστικα ταμεια πρεπει εξαπαντος να αναμορφωθουν προς τα κατω, με ενα λογικο ποσο, π.χ. ας πουμε 80 ευρω το μηνα για υγειονομικη καλυψη και αλλα 60 για βασικη συνταξη, εχοντας το δικαιωμα ο εργαζομενος να αυξανει την δικη του συνεισφορα εαν εχει απαιτηση για συνταξη υψηλοτερη της βασικης!
Οποτε με κοστος 140 ευρω το μηνα (80+60) ανα εργαζομενο, που καθε ενας εργοδοτης (φανταζομαι...)  θα ειναι προθυμος να πληρωσει, δεν θα εχει αντιρρηση να προτιμαει Ελληνες στην επιχειρηση του!
Μην αρχισουν οι αρμοδιοι να λενε παλι για τα ελλειμματα κλπ., των ταμειων. Αυτα δεν τα αποφυγαμε με τα χαρατσια των εισφορων. Τουλαχιστον ας ελαφρωσουμε τον απλο πολιτη απο δυσβαστακτα φορτια, που τον αναγκαζουν να γινεται παρανομος, μειωνοντας ταυτοχρονα το προβλημα της ανεργιας και της παρανομης μεταναστευσης.
Νομιζω αξιζει ο κοπος. Τι λετε

3 σχόλια:

yannidakis είπε...

ποτε δεν τα πηγαινα καλα με τα νουμερα της λογιστικης. Παραυτα το συμπερασμα ειναι πως οντως αξιζει τον κοπο :[

Ανώνυμος είπε...

Πάλι καλά που δεν είπες να μην πληρώνουν ούτε μισθό του θυρωρού.

Sailoq είπε...

Αυτο που λες μπορει να γινει μόνο με απελευθερωση του ασφαλιστικου συστηματος. Δηλαδη ο καθένας να επιλεγει το ταμέιο της αρεσκειας του, ιδιωτικο ή δημόσιο αλλα και το ύψος των εισσφορων. Φυσικα οι παροχες θα έιναι ανάλογες και μήν εκπλαγεις αν δεις φαινομενα οπως αρνηση περιθλαψης ασθενων η χειρουργικων επεμβασεων επειδη δεν θα τα καλυπτει το ασφαλ. ταμειο.
Κατι αναλογο με το συστημα που επικρατει στις ΗΠΑ. Τραγικα πραγματα δηλαδη....
Μην νομιζεις οτι εγω δεν θα ηθελα ενα τέτοιο συστημα, εργοδοτης είμαι και εγω, απλα χρειαζεται προσοχη.